Tehnologia poate ucide din greșeală: în ce circumstanțe au murit cei mai mulți oameni

de: Teodora Tudosie
22 06. 2020

În mod inevitabil, oamenii mor, iar pe măsură ce s-a dezvoltat tehnologia, a devenit și o cauză importantă de morți accidentale.

Deși nu ne-am mai putea descurca fără tehnologie în ziua de azi, aceasta a ajuns, de asemenea, să și ucidă destul de mulți oameni. Fie că vorbim despre prese de tipar, vehicule sau curent electric, multe descoperiri au îmbunătățit dramatic viața omului însă, în același timp, au și reușit să cauzeze morți, în mod accidental.

Dacă măsurăm nivelul de letalitate după cantitatea de oameni din populația lumii ucise din cauza tehnologiei, Peter Norton profesor asociat de știință, tehnologie și societate, din cadrul University of Virginia spune că una dintre cele mai mortală tehnologie sunt vasele care circulă pe ocean. Acest lucru a fost făcut posibil prin inovații precum design-ul navelor sau instrumente de navigație precum busola.

„Ca și armele, navele nu au ucis singure; a fost nevoie de ambiții iraționale, cum ar fi acumularea extravagantă de avere, pentru a le oferi un efect mortal. În secolul de după 1492, populația autohtonă a Americii a scăzut cu aproximativ 50 de milioane, deoarece europenii au adus în America boli precum variola și rujeola”, spune Peter Norton.

Totuși, în ceea ce privește numărul de persoane ucise, Norton spune că motorul cu combustie depășește vasele care circulă pe ocean.

De asemenea, accidentele de autovehicule au ucis între 70 și 90 de milioane de oameni în ultimul secol. În fiecare an, alte 1,3 milioane mor în acest fel. În plus, persoanele care locuiesc în apropierea arterelor de trafic extrem de aglomerate sunt expuse la emisii de vehicule, care le scurtează viața.

Cât de mult poate ucide tehnologia

„Vreau să propun că tehnologia care a dus la cel mai mare număr de decese accidentale a fost invenția lui James Bonsack din 1881, a rolei mecanice de țigări”, spune Peter Shulman, profesor asociat de istorie în cadrul Case Western Reserve University. Potrivit acestuia, mașinăria lui Bonsack cântărea o tonă, dar producea la fel de multe țigări într-un minut, câte putea rula de mână o persoană experimentată în așa ceva. Dezvoltarea tehnologiei a permis producerea în masă de țigări, una dintre cauzele principale pentru care oamenii mor. Astfel, tehnologia a ucis, în mod indirect, cantități uriașe de oameni.

Pe de altă parte, Erik Loomis, profesor de istorie în cadrul University of Rhode Island, spune că trebuie luate în considerare și trenurile. „Nu știu dacă trenurile au omorât mai multe persoane decât automobilele cu adevărat, dar merită remarcat nivelul șocant al fatalităților pe care trenurile le-au cauzat în secolul al XIX-lea. Să fiu sincer, atât lucrătorii cât și pasagerii și-au pus viața în pericol interacționând cu trenurile”.